Skip to main content
News

Discover the winners of the Prix Archinovo 2019

By 19 April 2020June 21st, 2023No Comments

Following the close of the public vote on 31 October and the meeting of the Archinovo Jury on 7 November, the Architecture de Collection agency is pleased to announce the 2019 winners.

Jury Prize

House in Mouvaux (59) by TANK Architectes
2017           Land : 3,946 m²         Area : 477 m²

This family home takes its inspiration from the shapes of the surrounding countryside and blends in with them, thanks to its plan that evokes a bird’s wing. Inside, the first level is entirely glazed to the outside, projecting the living spaces into the garden, while upstairs, the imposing facetted wooden shell creates a more intimate night space.

Special mention from the jury

Maison MF à Vico (20) par Jean-Christophe Quinton
2019         Land : 4 700 m²         Area : 160 m²

This holiday home, set on a steep hillside in the Liamone valley, combines local building traditions with contemporary architectural forms. Its white mass presents a prismatic explosion of volumes, as if projected into the landscape like the prows of a ship.

Extensions Trophy

M20 in Toulouse (31) by BAST
2018         Land : 49 m²          Area : 100 m² + 20 m²

The owners wanted to increase the surface area of their home by making the most of their complex private courtyard in both summer and winter. So they decided to extend the living space and convert it into a winter garden.

Grouped housing prices

Five flats in an old farmhouse in Moselle (54) by GENS
2016          Land : 190 m²       Area : 392 m²/392 sq.m.

Guided by the ambition to create a social mix in a rural area, this complex combines three studio apartments for senior citizens and two duplex apartments for families. The logical distribution of spaces echoes the simplicity of the architecture.

Audience prize

Villa C3 à Carqueiranne (83) par Frédérique Legon Pyra
2018          Land : 190 m²       Area : 392 m²

This holiday home, with its contemporary seaside architectural style, was inspired by the Californian villas of the 1960s. The key challenge on a steeply sloping site was to integrate a three-storey building without exceeding the permitted height.